Όταν δεν θέλει να πάει σχολείο..

Μεγάλωσε το νινί μας και πρέπει να πάει σχολείο όπως όλα τα ‘μεγάλα’ πια παιδάκια της ηλικίας του! Θα ξεκινήσουμε το προνήπιο σε λίγες ημέρες...αχ είμαι τόσο ενθουσιασμένη!

Ελπίζω όλα να πάνε καλά…και κάπου εδώ έρχεται η ανησυχία …και αν δεν θέλει να πάει σχολείο??Αν αρνείται πεισματικά να με αποχωριστεί...τι κάνουμε??

Από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει…(περίπου καμιά 20αρια…έναν χρόνο πριν…καταλαβαίνετε για να είμαι προετοιμασμένη κατάλληλα…) και τα άπειρα ξενύχτια με φίλους και γνωστούς… για την μεγάλη ημέρα…

Ενημερώθηκα λοιπόν για το φαινόμενο της σχολικής άρνησης το οποίο είναι ένα καθόλα σπάνιο φαινόμενο το οποίο ‘’χτυπά’’ όλα τα σπίτια οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς…και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του, την οικογενειακή κατάσταση και φυσικά την μοναδική προσωπικότητα του κάθε παιδιού!

Μανούλα ΥΠΟΜΟΝΗ είναι η λέξη κλειδί που πρέπει να θυμάσαι…και μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν…

…‘Δεν θέλω να πάω σχολείο’…κλάματα…χαμός…

Μανούλα ψυχραιμία…μόλις το πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του σίγουρα θα σας ζητήσει να μην πάει σχολείο…ωστόσο εάν αποφασίσετε να μην το πάτε …να μην παραμείνει ούτε στο σπίτι…γιατί ενισχύετε τις συναισθηματικές δυσκολίες του στο θέμα του αποχωρισμού από τα αγαπημένα του άτομα …και σίγουρα δεν το θέλουμε καθόλου αυτό!

Εάν έχετε την δυνατότητα πάρτε το μαζί σας στις εξωτερικές δουλείες σας και εξηγήστε του πως όλοι πρέπει να πηγαίνουμε είτε στο σχολείο είτε στη δουλεία μας για να συναντήσουμε τους φίλους μας, να πούμε τα νέα μας και να παίξουμε…όσοι μπορούν…δηλαδή μόνο το παιδάκι μας!

Μιλήστε με τον εκπαιδευτικό του και ζητήστε την βοήθειά του…

Ακούστε το νινί σας…μπορεί να έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο που δεν θέλει να πάει σχολείο και βοηθήστε το!

Συμβουλέψτε το να είναι δυνατό και ατρόμητο και να τον επιβραβεύεται κάθε φορά που κάνει κάτι μόνο του…ας είναι και το πιο ασήμαντο πράγμα…δεν πειράζει θα του ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του και θα τον βοηθήσετε να ανεξαρτητοποιηθεί πιο εύκολα!

Ποτέ μην μεταφέρεται το άγχος σας στο παιδί σας εάν θα τα καταφέρει…ΕΝΝΟΕΙΤΕ πως θα τα καταφέρει!

Μιλήστε μαζί του κατανοείστε το τυχόν πρόβλημα και βοηθήστε το να το ξεπεράσει!

Καλή επιτυχία….και καλή σχολική χρονιά!