Η ευθύνη για μια νέα ζωή μπορεί να είναι ένα βάρος - καθώς ο τοκετός σημαίνει πάντα κάτι νέο, άγνωστο, και ως εκ τούτου προκαλεί αμφίρροπα συναισθήματα.

Μπορεί να εμφανιστεί μια αίσθηση χαμένης ελευθερίας ή νοσταλγίας για μια προηγούμενη, ανέμελη ζωή. Για να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα, αξίζει να τα εξετάσετε πιο προσεκτικά.

Πώς θα τα διαχειριστούμε;

Ένα επιχείρημα για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς σε όλο τον κόσμο που τα κατάφεραν άριστα σε μια παρόμοια κατάσταση δεν λειτουργεί πάντα. Αξίζει, λοιπόν, να αναλύσουμε τους φόβους μας για να μάθουμε τι πραγματικά φοβόμαστε.

Μήπως το να είμαστε γονείς διαφορετικοί από αυτούς που δείχνουν τα περιοδικά και η τηλεόραση; Ή απλά, ότι δεν θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη φροντίδα των παιδιών με μια επαγγελματική καριέρα;

Δεν πρέπει να παραμερίζετε ακόμα και μικροαμφιβολίες, γιατί όταν μεγαλώσουν, μπορεί να σας χαλάσουν τη χαρά της απόκτησης ενός μωρού.

Να θυμάστε! Αξίζει να βρείτε λύση στις ανησυχίες σας ακόμα και πριν από τον τοκετό. Ίσως θα πρέπει ήδη να συζητήσετε την πρόσληψη μιας οικιακής βοηθού ή μιας νταντάς και να συζητήσετε με τον σύντροφό σας για ένα μοντέλο ανατροφής που προτιμάτε και οι δύο;

Συζητώντας με τον σύζυγό σας μπορείτε να καταφέρετε να διαλύσετε πολλούς από τους περιττούς φόβους σας.

Θα αλλάξει η ζωή μου για πάντα;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο φόβος της αλλαγής που βιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογικός. Αλλά πριν πανικοβληθείτε, να θυμάστε ότι η ζωή σημαίνει συνεχείς αλλαγές.

Και αυτό είναι πολύ καλό - διαφορετικά θα είχατε κολλήσει στο ίδιο μέρος! Επομένως, παρόλο που αντιλαμβάνεστε ότι η γέννηση ενός μωρού μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή σας, επικεντρωθείτε στα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης.

Να θυμάστε! Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας. Η άφιξη του μωρού συχνά της προσδίδει ένα εντελώς νέο νόημα.

Είναι επίσης σημαντικό, ωστόσο, οι νέοι γονείς να συνεχίσουν και άλλα σχέδια, π.χ. επαγγελματικά ή προσωπικά. Μόνο έτσι θα διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση ολοκλήρωσης. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με τη φροντίδα του παιδιού.

Θα μπορέσω να δεθώ με το μωρό μου;

Ο φόβος ότι δεν θα μπορέσετε να αγαπήσετε το μωρό σας συχνά σας εμποδίζει να απολαύσετε την αναμονή για τον ερχομό του παιδιού σας. Για το λόγο αυτό αξίζει να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα πριν γεννηθεί το μωρό σας.

Το κλισέ ότι η αγάπη γεννιέται τη στιγμή που βλέπετε το μωρό σας (ή και νωρίτερα) συχνά κάνει τις γυναίκες και τους άνδρες να αισθάνονται ενοχές:

"Είμαι κακή μητέρα/πατέρας, επειδή δεν βιώνω κανένα συναίσθημα αγαλλίασης που να σχετίζεται με το μωρό μου".

Ενώ, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η γονική αγάπη μπορεί να αναπτύσσεται αργά, ακόμη και για μερικούς μήνες από τη γέννηση του μωρού.

Να θυμάστε! Η σωματική επαφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη δεσμού με το μωρό σας.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε και οι δύο να οραματίζεστε το μωρό σας, να του μιλάτε, να χαϊδεύετε την κοιλιά του και αμέσως μετά τη γέννηση προσπαθήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το μωρό σας: κρατώντας, μεταφέροντάς το ή αγκαλιάζοντάς το στην αγκαλιά σας.

Το ίδιο με τους γονείς μας;

Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός μωρού δίνουν έμφαση στις σχέσεις μας με τους γονείς μας. Συχνά φοβόμαστε ότι θα κάνουμε τα ίδια λάθη ή ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την τύχη τους. Ευτυχώς, οι εννέα μήνες είναι μια περίοδος αρκετά μεγάλη για να ξορκίσετε τους δαίμονες από το παρελθόν σας.

Για τον σκοπό αυτό, αξίζει να εξετάσετε το μοντέλο ανατροφής και τις αλλαγές που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μετά τον ερχομό του μωρού ήδη πριν από τη γέννηση.

Χάρη σε αυτό, το αίσθημα εμπιστοσύνης που συχνά στερούνται οι νέοι γονείς, θα αναπτυχθεί λίγο νωρίτερα και οι επικριτικές απόψεις (ακόμη και η πιο ευνοϊκά διακείμενη γιαγιά έχει μερικές φορές διαφορετικές απόψεις για την ανατροφή του εγγονιού της) δεν θα μπορέσουν να το καταρρακώσουν.

Οι γονείς είναι αυτοί που ανατρέφουν το παιδί και όχι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αν και οι συμβουλές και η βοήθειά τους μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ανεκτίμητες.

Να θυμάστε! Οι ιδανικοί γονείς δεν υπάρχουν, όπως και τα ιδανικά παιδιά. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε αυτό το γεγονός τώρα, ακόμα πριν από τη γέννηση.

Ίσως χάρη σε αυτό να γίνετε όχι μόνο πιο σίγουροι γονείς, αλλά και πιο κατανοητοί γονείς για την κόρη ή τον γιο σας.

Η ομάδα του ηλεκτρονικού καταστήματος βρεφικών ειδών anatello.gr