Οδηγός αγοράς Βρεφικών επίπλων 


Ήρθε η ώρα να φτιάξετε το βρεφικό δωμάτιο του Μωρού σας!  Στο δωμάτιο του και πιο συγκεκριμένα στην κούνια του , ένα παιδί περνάει τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του από  12 έως 18 ώρες ημερησίως  . Για αυτό το λόγο η αγορά της βρεφικής κούνιας είναι από τις πιο σημαντικές που έχετε να κάνατε.
Ας δούμε λίγο τις κατηγορίες  που υπάρχουν σε Κούνιες Μωρού
Α. Κούνιες που μετατρέπονται σε κρεβάτι. Οι λεγόμενες και προεφηβικές κούνιες είναι η πιο διαδεδομένη κατηγορία. Είναι κούνιες μεγάλης εσωτερικής διαστάσεις 70χ140cm , έχουν 2 επίπεδα στρώματος με το βασικότερο χαρακτηριστικό τους η μετατροπή σε ένα προ- εφηβικό κρεβατάκι. Η μετατροπή αυτή βοηθάει στην ομαλή μετάβαση από το βρεφικό κρεβάτι στο παιδικό κρεβάτι. Η χρήση τους ενδείκνυται από την γέννηση έως περίπου 7 ετών. 
Β. Κούνιες με ενσωματωμένη σιφονιέρα. Αυτός ο τύπος κρεβατιού με ενσωματωμένη σιφονιέρα είναι ένας συνδυασμός που θα βολέψει όσους έχουν μικρά δωμάτια. Τα κρεβάτια συνήθως εσωτερικά έχουν μικρότερη διάσταση 124χ64 και 2 επίπεδα στρώματος. Η ενσωματωμένη αλαξιερα επάνω στη σιφονιέρα θα βοηθήσει της εύκολες αλλαγές του μωρού. Η χρήση τους ενδείκνυται από την γέννηση έως περίπου 3-4 ετών.
Γ. Απλές κούνιες. Είναι τα κλασικά βρεφικά κρεβάτια με εσωτερική διάσταση 120χ60 ή 124χ64. Απλά στην χρήση τους με μέγιστο εύρος  χρήσης από την γέννηση έως 3 ετών περίπου. 

Τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ένα βρεφικό κρεβάτι 
  1. Ελέγξτε ότι το βρεφικό κρεβατάκι, φέρει βεβαίωση ελέγχου, σε αναγραφόμενη ετικέτα, ή σε πινακίδα σταθερά τοποθετημένη σε αυτό, ότι συμμορφώνεται με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού προτύπου ΕΛΟΤ EN 716 -1, 2:2017 :2008 + Α1:2013
  2. Ελέγξτε ότι το βρεφικό κρεβατάκι συνοδεύεται από Οδηγίες συναρμολόγησης και ασφαλούς χρήσης στα Ελληνικά. Χρησιμοποιείτε μόνο εξαρτήματα που παρέχονται από τον κατασκευαστή.
  3. Τα χρώματα και γενικότερα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είτε για να βαφτούν ή για να φινιριστούν τα βρεφικά κρεβατάκια, πρέπει να πληρούν το πρότυπο ΕΝ 71-03: 20173 +A1 :2014 
  4. Μια ασφαλή κούνια (βρεφικό κρεβατάκι) σχεδιάζεται για να διασφαλίζει ότι το μωρό δεν μπορεί εύκολα να πέσει ή να σκαρφαλώσει έξω από αυτό ή να παγιδεύσει το κεφαλάκι του ανάμεσα στα κάγκελα.
  5. H κούνια θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 εκ. βάθος, από την ανώτερη επιφάνεια του στρώματος έως την κορυφή των προστατευτικών κάγκελων (κιγκλιδωμάτων), η κούνια από τη βάση της, χωρίς το στρώμα, έως την κορυφή των προστατευτικών κάγκελων πρέπει να έχει τουλάχιστον 60 εκ. βάθος
  6. Τα κάγκελα θα πρέπει να είναι κατακόρυφα και το κενό ανάμεσα στα κάγκελα δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 6 εκ. σε πλάτος.
  7. Τα παιδικά κρεβατάκια πρέπει να έχουν σταθερή βάση σε σταθερό πλαίσιο και απαγορεύεται οποιοσδήποτε μηχανισμός ταλάντευσης (κουνιστά κρεβάτια) για την αποφυγή εγκλωβισμού των άκρων του παιδιού.
  8. Το βρεφικό/παιδικό στρώμα πρέπει να ταιριάζει στο βρεφικό κρεβάτι. Στρώματα που είναι πολύ μαλακά ή με λάθος διάσταση, ελλοχεύουν κινδύνους, για την ασφάλεια του βρέφους. Ελέγξτε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διάκενο μεγαλύτερο δύο (2) δακτύλων σε πλάτος (περίπου 3 εκ.) οπουδήποτε ανάμεσα της άκρης του στρώματος και της πλαϊνής βάσης του παιδικού κρεβατιού (πλευρικές ράγες). Εάν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί το κεφαλάκι του μωρού, με ενδεχόμενο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.
  9. Χρησιμοποιήστε αλλαξιέρες της ίδιας εταιρείας που κατασκευάζει τα βρεφικά κρεβατάκια. Εφαρμόστε την αλλαξιέρα στο βρεφικό κρεβατάκι, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται κενά/ανοίγματα μεταξύ της αλλαξιέρας και της πλευράς του βρεφικού κρεβατιού γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού ενός βρέφους.