Η εγκυμοσύνη είναι μια μεγάλη πρόκληση για το σώμα μιας γυναίκας. Είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορεί να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας. Μάθετε πώς να τα αποφύγετε.

Η εγκυμοσύνη είναι το τέλειο κίνητρο για μια αλλαγή στον τρόπο ζωής: να αρχίσετε να γυμνάζεστε, να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Εξαιτίας της θα αισθάνεστε πιο υγιείς και πιο όμορφες μετά τη γέννα. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μαμά μπορεί να απολαύσει πιο πυκνά μαλλιά, πιο όμορφο δέρμα και πιο λεπτό περίγραμμα προσώπου.

Ωστόσο, μερικές φορές οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη διάθεση μιας γυναίκας. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει.

Πώς μπορώ να επιβιώσω από την εγκυμοσύνη σε καλή κατάσταση;

Λίγη άσκηση

Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη σωματική καταπόνηση της εγκυμοσύνης, καθώς και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Η άσκηση 10-20 λεπτών κάθε μέρα αυξάνει την απόδοση της καρδιάς και των πνευμόνων σας, βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει τους μυς της σπονδυλικής σας στήλης.

Οι δραστήριες μητέρες έχουν συνήθως συντομότερο και λιγότερο επώδυνο τοκετό και αναρρώνουν ταχύτερα μετά τον τοκετό.

Προσοχή! Οι μελλοντικές μαμάδες θα βρουν πολύ χρήσιμες τις ασκήσεις στο νερό, τη γιόγκα και τις ήπιες διατάσεις. Η σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και τη φροντίδα του σώματος, σας βοηθούν να αποφύγετε την αύξηση του βάρους και τις ραγάδες.

Συνεχίστε να χαμογελάτε!

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά διόγκωση των ούλων και μπορεί να αιμορραγούν έντονα κατά το βούρτσισμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης πιο εύκολο να αναπτυχθούν φλεγμονές ή βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.

Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο) και να αντιμετωπίζετε ακόμη και τις μικρότερες κοιλότητες. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για την οδοντιατρική φροντίδα!

Προσοχή! Για να μην ερεθίσετε περισσότερο τα πρησμένα ούλα σας, αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας με μία με μαλακές τρίχες και βουρτσίστε τα δόντια σας περισσότερο αλλά πιο απαλά απ' ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και φθοριούχο στοματικό διάλυμα.

Ενδογενής περιοχή

Οι ίδιες ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν επίσης αλλαγή στο επίπεδο pH του κόλπου σας, ο οποίος είναι πλέον πιο επιρρεπής σε μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτές, με τη σειρά τους, μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν μολύνσεις στο έμβρυο αλλά και αποβολή.

Ως εκ τούτου, η προσωπική υγιεινή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αλλάξετε σε αέρινα, βαμβακερά εσώρουχα και να κάνετε δροσιστικά ντους αντί για μακρά, ζεστά μπάνια. Για την ακρίβεια, τέτοια εσώρουχα συνιστώνται για καθημερινή χρήση, όχι μόνο για την εγκυμοσύνη.

Προσοχή! Εάν παρατηρήσετε έντονες κολπικές εκκρίσεις ή κνησμό ή κάψιμο στην περιοχή του κόλπου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο. Μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς να τον συμβουλευτείτε πρώτα, καθώς μόνο ένας γιατρός μπορεί να πάρει την απόφαση για τη σωστή θεραπεία.

Μενού για δύο

Η σωστή διατροφή θα σας προστατεύσει όχι μόνο από την αύξηση του βάρους, αλλά και από την απώλεια βιταμινών και μικροστοιχείων. Επιπλέον, θα σας παρέχει όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για τη σωστή ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.

Πώς να σχεδιάσετε μια τέτοια διατροφή;

Θα πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες περισσότερες από ό,τι κανονικά, επομένως δεν χρειάζεται να αυξήσετε ριζικά τις μερίδες ή τον αριθμό των γευμάτων.

Προσοχή! Αποφύγετε τρόφιμα που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό:

- μη παστεριωμένο τυρί μούχλας (μπορεί να προκαλέσουν λιστερίωση, η οποία είναι επικίνδυνη για το έμβρυο)

- ωμό κρέας, π.χ. στην ταρτάρ μπριζόλα (μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση)

- ωμά αυγά, π.χ. στο τιραμισού ή στο σπιτικό παγωτό - μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα.

Αποφύγετε επίσης:

- τον καφέ

- το δυνατό τσάι

- τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

- τα γλυκά - περιέχουν μόνο κενές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ έναν γιατρό;

Παρόλο που οι ασθένειες της εγκυμοσύνης μπορούν να κάνουν τη ζωή μιας μέλλουσας μαμάς δύσκολη, συνήθως περνούν χωρίς ίχνος μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό όταν:

1. Παρατηρήσετε κηλίδες ή αιμορραγία από τον κόλπο, σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης

2. Αισθάνεστε έντονο πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας ή η κοιλιά σας είναι συνεχώς σκληρή

3. Τα πόδια και τα χέρια σας είναι πρησμένα και το πρήξιμο δεν υποχωρεί ούτε μετά από ξεκούραση

4. Αισθάνεστε έντονη ζάλη

5. Δεν έχετε αισθανθεί τις κινήσεις του μωρού σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μετά τις είκοσι εβδομάδες)

6. Αισθάνεστε έναν βαρύ, αμβλύ πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας

7. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε εμετό

8. Υποψιάζεστε διαρροή αμνιακού υγρού.

Η ομάδα του ηλεκτρονικού καταστήματος βρεφικών ειδών anatello.gr.